Gå direkt till innehåll
Synfelet som alla får: Så vet du om du redan är drabbad

Pressmeddelande -

Synfelet som alla får: Så vet du om du redan är drabbad

Det kommer en tid, någon gång mellan 40–45 år, då de flesta upplever att synen försämras drastiskt på kort tid. Det blir svårare att se vid bilkörning i mörker, TV-skärmen kan upplevas suddig och texten på mobiltelefonen blir plötsligt mindre och nästa oläsbar. Denna typ av försämrad syn kallas presbyopi, eller ålderssynthet – vi ser helt enkelt sämre när vi blir äldre. Många upplever den plötsliga förändringen som oroande.

Ålderssynthet är oundvikligt och något som drabbar alla. Försämringen sker inte lika plötsligt som många upplever utan är en långsam försämringsprocess som ögonen till en början anpassar sig efter, menar Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker på Synoptik. Men det kommer alltid en tidpunkt där ögonen inte klarar av att kompensera mer och därför upplever många en plötslig förändring.

– Det är många saker som sker i ögat under vår livstid. Med åren blir ögonlinsen stelare vilket gör att ögonen får svårare att växla mellan seende på långt och nära håll. Samtidigt blir linsen grumlig och mindre ljus släpps in i ögat. Bilkörning dagtid upplevs därför ofta enklare än vid mörkerkörning och det blir viktigt med extra bra ljus vid läsning, säger Hadjer Aldudjaili.

Ålderssynthet är en naturlig del av åldrandet och kan som tur är enkelt korrigeras med antingen läsglasögon, terminalglasögon, progressiva glasögon eller kontaktlinser. Det är därför viktigt att känna till tecken på ålderssynthet och att kontinuerligt gör en synundersökning så att man alltid har rätt typ av synhjälpmedel.

– Om man misstänker att man drabbats av ålderssynthet rekommenderar vi att du gör en synundersökning. Då kan optikern se vilka styrkor du behöver och dessutom ingår alltid ögonbottenfotografering, synfältsmätning och tryckmätning hos Synoptik. Det gör att vi också kan hitta tidiga tecken på vanliga ögonsjukdomar, säger Hadjer Aldudjaili.

För mer information:
Hadjer Aldudjaili, legitimerad optiker Synoptik, tfn +46 (0)18-24 35 04
Anders Ekhammar, pressansvarig Synoptik, tfn +46 (0)70-746 25 79, e-post: anders.ekhammar@perspective.se

Ämnen

Kategorier


Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag mer än 140 butiker över hela Sverige. Med en mission om kvalitetsoptik som alla kan ha råd med och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik hela Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom ögonhälsa. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till fondens arbete. Synoptik är även en del av EssilorLuxottica, en världsledande aktör inom design, tillverkning och distribution av glasögon och solglasögon med drygt 18 000 butiker över hela världen. För mer information, se www.synoptik.se

Presskontakt

Lottie Funck Ekelund

Lottie Funck Ekelund

Presskontakt Marknadsdirektör 073-5234022