Gå direkt till innehåll
Bo Edsberger, vd, och Neguse Hadgebes, en av Taxi Göteborgs 700 syncertifierade förare. Foto: Glenn T Unger
Bo Edsberger, vd, och Neguse Hadgebes, en av Taxi Göteborgs 700 syncertifierade förare. Foto: Glenn T Unger

Pressmeddelande -

Taxi Göteborg syncertifierar samtliga förare för femte året ”Önskar att fler följer vårt exempel”

Taxi Göteborg är fortsatt ensamma i branschen att garantera en bra syn hos sina förare. Med över 700 förare är Taxi Göteborg en av de största taxikedjorna i Sverige. För att öka säkerheten för sina kunder och medtrafikanter syncertifierar optikkedjan Synoptik, för femte året, Taxi Göteborgs samtliga förare i samband med förnyelsen av förarlegitimationerna.

Synbesiktningen 2020* visar fortsatt bristande trafiksäkerhet bland Sveriges bilister. Cirka 650 000 svenska bilister kör trots att deras syn är så dålig att den inte uppfyller kraven som ställs för att få ta körkort. Likt privatbilister har yrkesförare av lätta fordon, som taxi- och budbilar, inga krav på synkontroller varken när de förnyar sin förarlegitimation eller sitt körkort. Taxi Göteborg tar därför ansvar på eget initiativ.

– För Taxi Göteborg är trygghet och säkerhet viktiga grundbultar. I pandemitider har vi exempelvis förstärkt säkerheten för resenärer och förare med skyddande barriär mellan fram- och baksäte. Oavsett pandemi är en god syn viktig för trafiksäkerheten – det handlar om att ta ett samhällsansvar och vara ett föredöme. Tack vare samarbetet med Synoptik kan vi kvalitetssäkra synen hos alla förare i vår taxiflotta. Vi hoppas också på detta sätt inspirera fler att säkra en god syn, även om det tyvärr inte är ett lagkrav, säger Bo Edsberger, vd på Taxi Göteborg.

Efter tolv år med alarmerande resultat från Synbesiktningen har fortfarande ingen lagändring införts om krav på synkontroll vid körkortsförnyelse för varken yrkeschaufförer av lätta fordon eller privatbilister. Därför uppmuntrar Synoptik transportbolag att ta eget ansvar och säkra att förarna har tillräckligt god syn genom regelbundna synkontroller.

– Vi är stolta över att återigen få förtroendet att syncertifera samtliga Taxi Göteborgs förare. De är beredda att gå längre av vad lagen kräver för att främja god syn i trafiken vilket känns som ett sant föredöme, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

* Vad är Synbesiktningen?

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under tolv år har totalt över 27 000 syntester genomförts, 2020 svarade 1252 bilister på attitydfrågor och 784 testade sin syn. Resultatet för 2020 års undersökning visar att 10 procent av förarna har en syn som är oskarp redan på en meters avstånd och inte uppfyller de lagstadgade kraven för att få ta körkort. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest. För mer information, besök www.synoptik.se/synbesiktningen

För mer information:

Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se

Mattias Grahn, marknadskoordinator på Taxi Göteborg, tfn: +46 (0)31-65 15 17

Anders Ekhammar, pressansvarig Synoptik, bilder för fri publicering, tfn +46 (0)70-746 25 79,
e-post: anders.ekhammar@perspective.se

Ämnen

Kategorier


Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se

Kontakter

Roland Olsson

Roland Olsson

Presskontakt Verkställande direktör +46 (0)8-626 19 00
Marielle Wernoltz

Marielle Wernoltz

Presskontakt Marketing Manager +46 (0)8-626 19 30