Gå direkt till innehåll
Historiskt insamlingsrekord för Optiker Utan Gränser  –117 600 glasögon samlades in till behövande i Guatemala

Pressmeddelande -

Historiskt insamlingsrekord för Optiker Utan Gränser –117 600 glasögon samlades in till behövande i Guatemala

117 600 glasögon samlades i år in till Sveriges största glasögoninsamling, Optiker Utan Gränser, vilket är ett insamlingsrekord. Optiker Utan Gränser har i tio år hjälpt tiotusentals medmänniskor till ett nytt liv och totalt har Synoptik samlat in fler än en halv miljon glasögon. Detta år åker optiker, optikerassistenter från Synoptik och optikerstudenter till Guatemala för att hjälpa tusentals barn och vuxna till bättre synhälsa med hjälp av synundersökningar och anpassade glasögon.

– Vi vill rikta det största av tack till alla som skänkt glasögon och därmed bidragit till att vi slagit alla tidigare rekord med fantastiska 117 600 insamlade par till årets biståndsresa. Miljontals människor runt om i världen, framförallt i låginkomstländer som till exempel Guatemala, lever med nedsatt syn och dålig synhälsa men har inte råd med glasögon. Tack vare rekordinsamlingen har vi nu ännu större möjligheter att hjälpa fler att se bättre, vilket helt kan förändra livet för någon som tidigare inte klarar av att arbeta eller gå i skola på grund av dålig syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Den 23 mars åker Synoptiks egen biståndsorganisation tillsammans med nio optiker, assistenter samt två studenter till Guatemala. Man kommer genomföra synundersökningar och ge anpassade glasögon till medmänniskorna på plats.

Totalt har Synoptik genom butiksinsamlingar och i samarbete med företagskunder samlat in över en halv miljon glasögon sedan starten av Optiker Utan Gränser för tio år sedan. Detta har resulterat i att man hjälpt 25 390 personer i låginkomstländer till en bättre synhälsa.

Fakta om världens syn

  • 250 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn i världen, en siffra som väntas öka i framtiden.
  • 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas.
  • Glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta eftersom just okorrigerade brytningsfel är den främsta orsaken till måttlig och svår synnedsättning.
  • Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.
  • Utvecklingen går åt rätt håll tack vare länders socioekonomiska utveckling, genom satsningar på hälsovård och ökad kunskap. Dock uppskattas antalet människor med nedsatt syn att tredubblas på grund av befolkningsökning och en åldrande befolkning.

Optiker Utan Gränser i siffror

  • Optiker Utan Gränser har under åren samlat in 541 600 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
  • Totalt har Optiker Utan Gränser hjälpt 25 390 medmänniskor att se bättre.
  • Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor. En majoritet har aldrig ägt ett par glasögon tidigare.

Vad är Optiker Utan Gränser?

Optiker Utan Gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik, i samarbete med Vision For All, som hjälper människor i låginkomstländer till ett liv utan synfel. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och assistenter genomför synundersökningar och utprovningar av glasögon på plats. Vision For All är en svensk biståndsorganisation som gör dessa årliga resor möjliga då de projektleder, koordinerar arbetet på plats och hjälper till med lokala kontakter.

För mer information, https://www.synoptik.se/om-oss/vi-bryr-oss-mer

Länk till fakta från WHO om synfel runt om i världen
Länk till Optiker Utan Gränsers pressrum

För mer information:
Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se
Bilder för fri publicering kontakta: Linus Fransson Mörk, tfn: +46 (0)72-722 16 34, e-post: linus.f.mork@perspective.se

Ämnen

Kategorier


Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 140 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Kontakter

Roland Olsson

Roland Olsson

Presskontakt Verkställande direktör +46 (0)8-626 19 00
Marielle Wernoltz

Marielle Wernoltz

Presskontakt Marketing Manager +46 (0)8-626 19 30