Gå direkt till innehåll
Var sjätte bilist har trafikfarlig syn enligt Synbesiktningen.
Var sjätte bilist har trafikfarlig syn enligt Synbesiktningen.

Pressmeddelande -

10 år med Synbesiktningen visar fortsatt alarmerande siffror – En miljon bilister har trafikfarlig syn

Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen och Sveriges största syntest av bilförare, har nu genomförts för 2018. Under tio år har totalt cirka 24000 bilister testat sin syn och statistiken har varit oroväckande varje år. 

Årets resultat visar att var sjätte bilist i perfekta förhållanden ser suddigt redan vid två meters avstånd och att var tionde bilist inte skulle få ta körkort med den synskärpa de har i dag. Nio av tio anser att lagstadgade synkontroller bör införas vid förnyelse av körkort.I år genomfördes Synbesiktningen för tionde gången. Den 18-21 oktober svarade 1 475 bilister på attitydfrågor kring syn och bilkörning och 1 249 lät testa sin syn och mäta eventuella synhjälpmedel.

– Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram. Att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters håll – ungefär där motorhuven slutar – är alarmerande. Insikten att man har en försämrad syn kommer ofta som en överraskning och många tycker därför att de har en fullgod syn för att köra bil. Eftersom synen förändras gradvis är det naturligt att många har en övertro på sin syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik.

Varje år har Synbesiktningen försökt belysa problematiken och föra upp frågan på politikernas agenda, men än så länge finns det inget lagkrav om synkontroll efter att man har fått sitt körkort.
– Trafiksäkerhet handlar såväl om bilens kondition som föraren och yttre omständigheter. Det är ett samspel för att vi ska få en så säker trafikmiljö som möjligt. Att kontrollera sin syn borde därför vara lika självklart som att besikta bilen, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren.

9 av 10 bilister vill se ett lagkrav
Svenska bilister förstår riskerna med att ha en dålig synskärpa i trafiken. Synbesiktningen visar att 90 procent vill lagstadga om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år. Av dessa vill över hälften att de ska införas senast vid 45 års ålder.

I Sverige gör man idag bara synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd för B-körkort, efter det görs inga kontroller. I de flesta EU-länder genomför man återkommande synkontroller på bilister efter att de har tagit körkort.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2018

  • 93 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (95 % män, 91 % kvinnor)
  • 17 procent har en trafikfarlig synskärpa
  • 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav
  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse
  • 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.
  • 69 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart tredje år för att köra trafiksäkert.

För samlad statistik från Synbesiktningen 2018 och mer information om undersökningen, se bilaga.
* Med trafikfarlig syn menas en syn som blir oskarp på en till två meters avstånd.

Se Synbesiktningens pressrum för mer fakta om undersökningen, pressmeddelanden och bilder.

För mer information:
Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, Bilprovningen, tfn: +46 (0)70-687 03 66,
e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se
Awet Tesfamariam, chef för kliniska frågor på Synoptik, tfn: +46 (0)72- 537 46 00, e-post: ate@synoptik.se
Anders Ekhammar, presskontakt Synoptik, bilder för fri publicering, tfn +46 (0)70-746 25 79, e-post: anders.ekhammar@perspective.se

Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 10 år har totalt cirka 24 000 syntester genomförts. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då körförhållandena ofta är extra svåra och kraven på bilförarnas syn därmed ökar. För mer information, besök www.synbesiktningen.se

Kort om Synoptik
Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 135 butiker och en omsättning över 1,2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se

Kort om Bilprovningen
I mer än 50 år har Bilprovningen arbetat för ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan. Verksamheten kännetecknas av ansvar, oberoende och kvalitet. Dessutom vill vi vara branschens mest attraktiva arbetsgivare. Med 98 stationer och cirka 600 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2017 omsatte företaget 677 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besökwww.bilprovningen.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Kontakter

Roland Olsson

Roland Olsson

Presskontakt Verkställande direktör +46 (0)8-626 19 00
Marielle Wernoltz

Marielle Wernoltz

Presskontakt Marketing Manager +46 (0)8-626 19 30